Het nieuwe EPC vanaf 2019

Vanaf januari 2019 krijgt het EPC een nieuw jasje. Het EPC+ blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, … Aan het toepassingsgebied verandert dus niets. Wel zal het EPC er helemaal anders uitzien en bevat het nieuwe zéééér interessante  informatie. Zo wordt het EPC een stuk visueler gemaakt, het kengetal wordt uitgebreid met een energielabel voor de hele woning (maar ook per onderdeel van de woning) en de aanbevelingen worden een pak concreter met een prijsindicatie hoeveel het gemiddeld kost in Vlaanderen om dit onderdeel aan te pakken. In deze prijsindicatie zal met zoveel mogelijk zaken rekening gehouden worden, werkuren, verplichte veiligheidsmaatregelen bv stelling plaatsen, etc…

Heb je nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan volstaat dit EPC en hoef je geen nieuw EPC te laten opmaken als je je woning te koop of te huur aanbiedt. Maar voor de kopers zal het zeker interessant zijn om te weten wat de geschatte kosten zijn voor de verbouwing. Ook kan iemand die een kostenraming wil laten gebeuren een EPC laten opmaken, zodat deze kan zien of de gekregen offertes de gangbare prijzen zijn voor hun verbouwing. Weet dat dit gemiddelde prijzen zullen zijn, dus het zal altijd goedkoper of duurder kunnen. Maar dan heb je al een idéé van de correcte richtprijs.

Waarom een vernieuwd EPC?

Het EPC bestaat meer dan 10 jaar. In de loop van de jaren werden stelselmatig verbeteringen aangebracht aan het EPC, de methodiek, de software.

Inmiddels is de verplichting van een EPC bij het te koop en te huur stellen van een woning al goed ingeburgerd en werden al meer dan 1.000.000 EPC’s opgemaakt. Met het nieuwe EPC willen we mensen nog meer informeren en aanzetten tot doorgedreven en energiezuinige renovatie van hun woning.

Prototype van het vernieuwde EPC+.

PrototypeEPCPlusVanaf2019

Een ambitieus Vlaanderen

De Vlaamse regering heeft met het Renovatiepact de ambitie om tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van 2017.

Op het EPC wordt deze doelstelling verduidelijkt. Deze doelstelling is momenteel nog niet verplicht maar door er nu al rekening mee te houden geniet u van een lagere energiefactuur, een verhoogd comfort en maakt u uw woning klaar voor de toekomst.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *