Wanneer heb ik een drinkwaterkeuring nodig?

Een positief attest van de waterkeuring is noodzakelijk om de aansluiting op het drinkwaternet aan te vragen. Ook bij wijziging aan de binnenhuisinstallatie is een nieuwe drinkwaterkeuring verplicht.

Hoe verloopt een waterkeuring?

  • Administratief onderzoek: nazicht van het uitvoeringplan en de toestellenlijst (link naar voorbeeld toestellenlijst). Elk toestel van de toestellenlijst, moet (met het nummer van de toestellenlijst) op het uitvoeringsplan schema vermeld staan. Bij elk toestel van de toestellenlijst staat de vermelding drinkwater, warm drinkwater en/of tweede circuit-water.
  • Visueel onderzoek: controle van overeenstemming van het synoptisch schema met de werkelijkheid. Daarnaast wordt er gecontroleerd of de juiste beveiligingen werden gebruikt en het drinkwatercircuit volledig gescheiden is van het regenwatercircuit.

Hoe kan ik de drinkwaterkeuring voorbereiden?

Bij keuring is een uitvoeringsplan en een toestellenlijst noodzakelijk. Deze worden normaal gezien afgeleverd door de installateur van het sanitair. Indien er geen toestellenlijst of uitvoeringsplan aanwezig is kan er GEEN conforme keuring plaatsvinden.

Voorbeeld toestellenlijst & uitvoeringsplan

Klik op onderstaand icoon om te zien wat wij van u nodig hebben.

Bekijk een blowerdoortest

Klik op onderstaand icoon voor een blanco toestellenlijst, door u in te vullen.

Bekijk een blowerdoortest

 

Voor een basiskeuring moeten volgende toestellen minimaal geplaatst en aangesloten zijn: warmwaterproductie, centrale verwarming, bad en/of douche met kranen, lavabo met kranen, toilet, keukenkraan en bijvulinstallatie voor tweede circuit water (indien voorzien). Bij keuring mag maximaal één van bovenvermelde toestellen ontbreken tenzij deze niet voorzien zijn in de woning.

Tip voor conforme keuring :

Ga steeds na wanneer je een kraan koopt of deze Belgaqua gekeurd is. Vraag hiervan een bewijs of attest waar je het koopt. Geen Belgaqua gekeurde kraan, dan moet er een externe beveiliging geplaatst worden om jouw drinkwaternet te beschermen. In de meeste gevallen is een EB keerklep beveiliging voldoende. Vraag dit steeds na bij jouw waterkeuringsbedrijf alvorens een keuring aan te vragen.

Welke installaties?

Certify+ kan instaan voor de keuring van huishoudelijke drinkwaterinstallaties bij residentiële bewoning (eengezinswoning of appartementen). Niet-huishoudelijke installaties mogen enkel door de drinkwatermaatschappij gekeurd worden. Tot de niet-huishoudelijke installaties behoren onder meer:

  • woningen of appartementen waarbij de drinkwaterinstallatie voor zowel huishoudelijke als niet-huishoudelijke activiteiten gebruikt worden
  • bedrijfsgebouwen, horeca, handelspand, kantoren, dokters, vrije beroepen,..
  • gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen
  • publiek toegankelijke gebouwen

Interesse

Interesse? Vragen? Opmerkingen? Laat het ons weten!
Contacteer ons vandaag nog door hier te klikken.

Vraag zeker naar onze voorwaarden bij meerdere wooneenheden op dezelfde locatie bv appartementen of studentenkamers.