Nu energieprestatiecertificaten reeds enkele jaren zijn ingeburgerd, zien we duidelijk een verschuiving. Woningen met een slechte score blijven veelal op de verkoop/verhuur markt staan waardoor veel eigenaars zich genoodzaakt zien de nodige investeringen te doen op vlak van isolatie, verwarming, ventilatie, hernieuwbare energie,… .

Certify+ maakt steeds een objectief verslag op met een realistisch score. We geven eveneens advies aan de eigenaar die, zelfs mits een kleine investering, een serieuze sprong vooruit kan maken in het halen van een lagere EPC-waarde of een beter label. Een meerwaarde voor de verkoper/verhuurder en een meerwaarde voor de koper/huurder die uiteraard een daling zal zien in de energieverbruik wat dan weer positief is voor het milieu.

Wat is een EPC+?

Het EPC toont de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar). Deze score hangt af van de muur- en dakisolatie, ramen en deuren , verwarming , productie sanitair warm water, luchtdichtheid van de woning, gebruik van hernieuwbare energie, ventilatie,… . Deze energiescore houdt geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling en kan dus in de realiteit afwijken van het verbruik op uw elektriciteitsfactuur!

De energiescore wordt op een kleurenbalk geplaatst en geeft een label aan. Hoe beter het label, hoe beter de woning is naar energieverbruik toe voor hetzelfde verbruikersprofiel. Ook zal de impact op het milieu verbeteren.

Het EPC moet verplicht worden opgemaakt vóór het te koop of te huur stellen van elke aparte wooneenheid die autonoom kan functioneren. Een ‘autonome wooneenheid’ is een woonruimte met eigen toilet, een eigen douche of bad en eigen keuken/kitchenette. Een EPC is dus verplicht:

  • per huis
  • per appartement
  • per studio
  • per sociale woning
  • per vakantiewoning, chalet, …

Op de website energiesparen.be vindt u een overzicht van alle wooneenheden waarvoor een energieprestatiecertificaat verplicht is. Is een EPC voor de wooneenheid verplicht en stelt u die toch te koop of te huur zonder geldig EPC? Dan riskeert u een boete tussen 500 en 5000 euro.

Als u uw woning te koop of te huur aanbiedt (bijv. op een website, in de streekkrant, via een makelaar,…)

Het EPC+ blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, … Aan het toepassingsgebied verandert dus niets. Wel zal het EPC er helemaal anders uitzien en bevat het nieuwe zéééér interessante  informatie. Zo wordt het EPC een stuk visueler gemaakt, het kengetal wordt uitgebreid met een energielabel (zoals bij elektrische toestellen) dit voor de hele woning (maar ook per onderdeel van de woning) en de aanbevelingen worden een pak concreter gemaakt met een prijsindicatie hoeveel het gemiddeld kost in Vlaanderen om dit onderdeel (bv dakisolatie) aan te pakken. In deze prijsindicatie zal met zoveel mogelijk zaken rekening gehouden worden, werkuren, verplichte veiligheidsmaatregelen bv stelling plaatsen, etc…

Heb je nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan volstaat dit EPC en hoef je geen nieuw EPC te laten opmaken als je je woning te koop of te huur aanbiedt. Maar voor de kopers zal het zeker interessant zijn om te weten wat de geschatte kosten zijn voor de verbouwing. Ook kan iemand die een kostenraming wil laten gebeuren een EPC laten opmaken, zodat deze kan zien of de gekregen offertes de gangbare prijzen zijn voor hun verbouwing. Weet dat dit gemiddelde prijzen zullen zijn, dus het zal altijd goedkoper of duurder kunnen. Maar dan heb je al een idéé van de correcte richtprijs.

Waarom een vernieuwd EPC?

Het EPC bestaat meer dan 10 jaar. In de loop van de jaren werden stelselmatig verbeteringen aangebracht aan het EPC, de methodiek, de software.

Inmiddels is de verplichting van een EPC bij het te koop en te huur stellen van een woning al goed ingeburgerd en werden al meer dan 1.000.000 EPC’s opgemaakt. Met het nieuwe EPC willen we mensen nog meer informeren en aanzetten tot doorgedreven en energiezuinige renovatie van hun woning.

Prototype van het vernieuwde EPC+.

PrototypeEPCPlusVanaf2019

Een ambitieus Vlaanderen

De Vlaamse regering heeft met het Renovatiepact de ambitie om tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van 2017.

Op het EPC wordt deze doelstelling verduidelijkt. Deze doelstelling is momenteel nog niet verplicht maar door er nu al rekening mee te houden geniet u van een lagere energiefactuur, een verhoogd comfort en maakt u uw woning klaar voor de toekomst.

Wat hebben we nodig?

U krijgt van ons een aanstiplijst met daarin alle aanvaarde documenten voor de opmaak van het EPC. Indien iets niet kan gestaafd worden met documentatie en er geen vaststellingen kunnen worden gedaan, zal volgens het inspectie protocol een minder gunstige default waarde kunnen gebruikt worden. Wanneer u voor Certify+kiest,zal u merken dat we er alles aan zal doen om deze default waarde te vermijden. We gebruiken hiervoor bv een speciale endoscoop camera’s. Ook zal certify+ voor u de juiste rendementen proberen uitzoeken van de verbrandingstoestellen, de correcte U-waardes van het glas,enzo.. via verschillende databases. Het is in uw eigen belang en voordeel dat u ons zoveel mogelijk documentatie kan bezorgen.

Hoe kan u de EPC score verbeteren?

Hiervoor zijn twee mogelijke pistes die u kan volgen. U kan inzetten op vlak van isolatie en verwarming. Of u kan het geheel aanpakken en voor een energetische verbouwing gaan, waarbij u de hele woning zal aanpakken. Isoleren, efficiënt verwarmen, efficiënt ventileren, hernieuwbare energie,… Hoe dit te doen zal ook in het EPC terug te vinden zijn. Wenst u meer uitleg, dan horen wij het graag.

Interesse

Interesse? Vragen? Opmerkingen? Laat het ons weten!
Contacteer ons vandaag nog door hier te klikken.